Megosztás
Hogyan fogadjunk baseballra?

A játékmenet megértése az első lépése annak, hogy megtanuljunk baseballra fogadni.

SZABÓ KRISZTIÁN • 2019/02/21 12:55

A profi sportfogadók gyakran említik a baseballra történő fogadást az egyik legnépszerűbb és legszéleskörűbb játékpiacként. Az évente lejátszott több ezer mérkőzés hatalmas mintaként szolgál elemzésre, ez pedig megtanít minket, hogy hogyan lehet a baseball a sikeres sportfogadás egyik eleme.

Kapcsolódó cikk: Miért népszerű a baseball?

A játékmenet megértése az első lépése annak, hogy megtanuljunk baseballra fogadni. Egy szabványos baseball meccsen két csapat játszik egymás ellen, mind a két oldalon kilenc játékossal. A csapatok felváltva játsszák a támadó és védekező játékot 9 játékrészen (inningen) keresztül. A támadócsapat üt, a védekező csapat pedig dob, és egy inning akkor ér véget, ha a dobójátékos háromszor is kiejti az ellenfél ütőjátékosait. Természetesen az ütőjátékos célja a labda elütése úgy, hogy a védekező csapatnak ne legyen esélye elkapni, így futást (runt) szervezve a pályán elhelyezkedő négy bázis körbefutásával.

Az alapok

Három alap fogadási opció van baseballra: Money Line, Run Line és Total. A Money Linera történő fogadás azt jelenti, hogy ki fogja megnyerni a mérkőzést. A Run Line tulajdonképpen a hendikep megfelelője, tehát az egyik csapatot előnnyel vagy hátránnyal indítjuk. A Totalra fogadva pedig megtippeljük, hogy a fogadóirodák által meghatározott futásszám alatt vagy felett lesz a mérkőzésen, mint például a kosárlabdában a pontszám felett/alatt opció.

Money Line fogadás

Miután a sportfogadó megérti, hogy hogyan fogadjon baseballra, a következő lépés a fogadóirodákkal szembeni előny megteremtése lesz.

Védőjáték - A kezdő dobójátékos

Mint oly sok tipikus MLB szezonban (Major League Baseball), fontos a dobójátékosok megfelelő rotálása, és hogy ki legyen a kezdő dobó (starting pitcher). Egy csapat bullpenjének (a második dobóválasztást és a többi dobót jelenti, magyarul cseredobók) elemzése ellenére a kezdő dobó biztosítja a legnagyobb variációs lehetőségeket.

Támadójáték - Az ütőjátékosok

Egyes csapatok dobójátékosainak felmérése mellett az ütőjátékosok is ugyanolyan fontos szerepet kapnak. Itt is számos statisztika áll rendelkezésre, de közülük van néhány fontosabb a többinél. Néhány példát felsorolva, amit a fogadóknak érdemes használni: PA (Plate Appearances = bázison megjelenés), wOBA (weighted On-Base Average = olyan érték, amely méri a játékos teljes támadó hozzájárulását elosztva a bázison megjelenéssel), OBP (On-Base Percentage = milyen gyakran éri el a bázist) és ISO (Isolated Power = az ütőjátékos nyers teljesítménye).

Run Line fogadás

A Run Line fogadások jobb értéket kínálhatnak, ugyanakkor több baseball tudást is igényelnek. Az NFL-ben 3 pont tulajdonképpen ugyanazt jelenti, mint baseballban az 1.5-ös hendikep. Az alap Run Line 1.5, tehát valamelyik csapatot 1.5 futás előnnyel vagy hátránnyal indíthatjuk, amit hoznia kell az adott csapatnak, hogy nyerhessünk.

A Run Line stratégiát alakíthatjuk úgy, hogy segítsen a fogadóknak megítélni, hogy van-e értéke a piacon vagy nincs. Ezt úgy állapíthatjuk meg, hogy a Run Line szorzóit a nyerési százalék esélyére konvertáljuk.

A képlet, hogy a szorzót nyerési eséllyé alakítsuk a következő: (kockázat / hozam) x 100 = valószínűségi százalék

Total fogadások

A Totalra történő fogadásnál kiválaszthatjuk, hogy a fogadóirodák által meghatározott pontszám (baseballban futások) felett vagy alatt lesz. Minden csapatnak 27 outja van arra, hogy annyi futást hozzanak össze amennyit csak tudnak.

Baseballban a Money Line fogadásokhoz hasonlóan a két csapat támadásának és védekezésének vizsgálata információként szolgálhat a hosszú távú Total fogadásoknál. Emellett számos külső tényező is befolyásolhatja, hogy egy játék alacsony vagy magas pontszámú lesz.

Külső tényezők

A csapatok és játékosok elemzése mellett fontos figyelembe venni a külső tényezőket is, amelyek befolyásolhatják a fogadásaink kimenetelét. A baseball hasonlít abban a többi sportághoz, hogy itt is előnyt jelent a hazai pálya, illetve mint fociban, befolyásolhatja a játékot az időjárás, de kissé eltér a szerencse fontos szerepe miatt.

Különböző baseball stadionok különféle hatással vannak a játékra, amik befolyásolhatják a futások számát. A Coors Field, a Colorado Rockies otthona, és az Arizona Diamondbacks stadionja, a Chase Field híres a magas pontszámú mérkőzésekről.

A játék napján a hőmérséklet, a páratartalom és a szélsebesség is hatással van a mérkőzésekre. A hő hígítja a levegőt, amely lehetővé teszi, hogy a labda messzebbre menjen, viszont ha kissé nedves az idő, az sűrűbbé teszi a levegőt, így a labda nehezebbé válik és nem tud akkora távot megtenni.

A szél természetesen még nagyobb befolyással bír, az ütők játékára pozitív és negatív hatással is lehet egyaránt. Értelemszerűen, ha az ütőjátékossal ellenkező irányba fúj a szél, az a labda távolra ütését hátráltatja, de ha megegyező irányba fúj, az sokat segíthet az ütőjátékosnak. Érdemes tehát számításba venni ezeket a tényezőket a felett/alatt fogadásoknál.

Konzekvencia?

A baseballt elsőre nehéz megérteni, de nagyon könnyen tanulható és élvezhető. Oké, ha még sincs időd ennyi mindenre, bízz meg minket, mi megoldjuk. Több, mint hét éve Magyarországon elsőként a VG Sport foglalkozik baseball mérkőzések elemzésével, ráadásul roppant sikeresen.

Hírlevél

Értesülj elsők között a megjelenő tippjeinkről, meccselemzéseinkről és beharangozóinkról!